El Molí d'Espígol de Tornabous

COM ARRIBAR

HORARIS VISITA

S’ha de fer reserva prèvia per poder accedir-hi.

HORARIS

S’ha de fer reserva prèvia per poder accedir-hi.

Visites a la ciutat ibèrica el Molí d'Espígol per IBER, empresa concessionària de l'Agència Catalana del patrimoni cultural

moli de l'espigol tornabous

VISITA GUIADA AL MOLÍ D'ESPÍGOL DE TORNABOUS

Història i patrimoni de la Ciutat ibèrica el molí d'espígol

Visita guiada a la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol de Tornabous, on destaca el seu urbanisme avançat i que va assolir el seu màxim esplendor entre els segles IV i III aC. És en aquest moment quan el Molí d’Espígol va passar de ser un assentament a una ciutat, amb una economia basada en l’agricultura i la ramaderia. La complexitat de les cases o innovacions com les canalitzacions sota l’enllosat posen de manifest la progressió del poblat. I, per sobre de tot, la disposició urbanística, que és la que ha arribat als nostres dies. Les excavacions, que es van iniciar el 1970 des del Museu Diocesà de Solsona i que gestiona el Museu d’Arqueologia de Catalunya des del 2000, han deixat entreveure dos espais arqueològics ben definits: l’àmbit urbà, amb restes visibles i visitables, i un àmbit suburbà al nord, fora de les muralles de l’oppidum, fruit del creixement de la ciutat. També s’ha identificat la font que proveïa d’aigua la comunitat: una antiga bassa, actualment dessecada, situada fora del nucli emmurallat.

ACTIVITATS CENTRES EDUCATIUS, ESCOLES I INSTITUTS

Un dia de mercat a la ciutat ibèrica

Presentem una activitat molt engrescadora basada en el joc com a eina d’aprenentatge, fomentant la comunicació, la creativitat, la cooperació o el treball en equip, entre d’altres. L’objectiu principal és les relacions i comunicacions que es portaven a cap entre assentaments ibers i cultures orientalitzants. Els visitants podran reviure i conèixer com es desenvolupaven els mercats de la protohistòria i com eren aquestes relacions entre diferents poblats ibers a través de la manufactura d’un producte local, experimentant les diferents relacions culturals que s’estableixen per aconseguir tant les matèries primes necessàries per a la seva producció com els productes forans provinents dels pobles d’orient (fenicis, etruscos i grecs), objectes considerats de luxe per la societat ibèrica: com eren els tints, els perfums, els salaons, el vi, etc. L’activitat està destinada al públic familiar/intergeneracional, a partir dels 6 anys.

Què farem?

 • L’objectiu principal de l’activitat és donar a conèixer el jaciment arqueològic i el seu valor patrimonial
 • Conèixer la cultura ibèrica del territori
 • Participar activament de les diferents dinàmiques de l’activitat
 • Treballar en equip i establir diferents relacions socials i comunicatives
 • Aprendre jugant

Desxifrem la cultura ibèrica: petits fragments

Presentem una activitat intergeneracional basada en el joc com a eina d’aprenentatge, fomentant la comunicació, el raonament, la creativitat i el treball en equip. L’objectiu principal és donar a conèixer la llengua i l’escriptura ibèriques mitjançant la metodologia d’estudi que realitzen els i les historiadores en el món de la recerca. A partir de les dades aportades de l’estudi dels materials arqueològics, els visitants es convertiran en investigadors i investigadores per un dia. Reflexionaran i extrauran conclusions sobre la vida de quatre personatges i la relació que van mantenir en el passat. A través d’un “kit d’historiador” i la descoberta de diferents inscripcions que trobem a diferents peces arqueològiques que s’han pogut conservar en el temps, com la pedra, el metall i la ceràmica, resoldrem les diferents qüestions per tal d’aportar una hipòtesi la més encertada possible. L’objectiu principal d’aquesta activitat és evidenciar el fet que l’arqueologia, ara com ara, és la principal font d’informació per a l’estudi de la cultura ibèrica; ja que es coneix la seva llengua i escriptura, però encara no s’ha traduït del tot. Podem llegir els textos ibèrics i podem saber com sonava la seva llengua, però no podem entendre el significat de les paraules perquè la llengua continua sense estar desxifrada. L’activitat està destinada al públic familiar/intergeneracional, a partir dels 6 anys.

Què farem?

 • L’objectiu principal de l’activitat és donar a conèixer el jaciment arqueològic i el seu valor patrimonial
 • Conèixer la cultura ibèrica del territori
 • Conèixer la llengua i l’escriptura ibèriques
 • Participar activament de les diferents dinàmiques de l’activitat
 • Treballar en equip i establir diferents relacions socials i comunicatives
 • Aprendre jugant
Utilitzem cookies per garantir que us donem la millor experiència al nostre lloc web. Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem ho accepteu.    Configurar i més informació
Privacidad