Coll del moro de Gandesa

COM ARRIBAR

HORARIS VISITA

No s’hi pot accedir, s’ha de fer reserva prèvia.

HORARIS

No s’hi pot accedir, s’ha de fer reserva prèvia.

Visites al jaciment ibèric Coll del moro de Gandesa per IBER, empresa concessionària de l'Agència Catalana del patrimoni cultural

coll del moro gandesa

VISITA GUIADA AL COLL DEL MORO DE GANDESA

Història i Patrimoni del jaciment ibèric del Coll del Moro de Gandesa

Visita guiada al jaciment ibèric del Coll del Moro de Gandesa, on destaca una gran torre al punt més alt del recinte, testimoni del seu moment de més esplendor (l’assentament ja existia al voltant de l’any 600 aC. Tot i així va ser al segle V aC quan es va fortificar). El Coll del Moro és un dels pocs poblats ibèrics de Catalunya dels quals es coneix i es pot visitar la seva necròpolis, amb tres àrees d’enterrament, datada aproximadament entre els anys 800 i 450 aC. i sembla que hauria coexistit amb el poblat en la fase més primitiva, ocupat fins al segle I dC. Des d’aquest jaciment es controlaven els fluxos d’intercanvi comercial entre la costa i les terres de l’interior. És significatiu que dins del poblat s’hagi localitzat un taller destinat a la transformació del lli i la manufactura de teixits.

QUÈ VEURE AL JACIMENT DEL COLL DEL MORO?

Un dia de mercat a la ciutat ibèrica

Presentem una activitat molt engrescadora basada en el joc com a eina d’aprenentatge, fomentant la comunicació, la creativitat, la cooperació o el treball en equip, entre d’altres. L’objectiu principal és les relacions i comunicacions que es portaven a cap entre assentaments ibers i cultures orientalitzants. Els visitants podran reviure i conèixer com es desenvolupaven els mercats de la protohistòria i com eren aquestes relacions entre diferents poblats ibers a través de la manufactura d’un producte local, experimentant les diferents relacions culturals que s’estableixen per aconseguir tant les matèries primes necessàries per a la seva producció com els productes forans provinents dels pobles d’orient (fenicis, etruscos i grecs), objectes considerats de luxe per la societat ibèrica: com eren els tints, els perfums, els salaons, el vi, etc. L’activitat està destinada al públic familiar/intergeneracional, a partir dels 6 anys.

Què farem?

  • L’objectiu principal de l’activitat és donar a conèixer el jaciment arqueològic i el seu valor patrimonial
  • Conèixer la cultura ibèrica del territori
  • Participar activament de les diferents dinàmiques de l’activitat
  • Treballar en equip i establir diferents relacions socials i comunicatives
  • Aprendre jugant

Desxifrem la cultura ibèrica: petits fragments

Presentem una activitat intergeneracional basada en el joc com a eina d’aprenentatge, fomentant la comunicació, el raonament, la creativitat i el treball en equip. L’objectiu principal és donar a conèixer la llengua i l’escriptura ibèriques mitjançant la metodologia d’estudi que realitzen els i les historiadores en el món de la recerca. A partir de les dades aportades de l’estudi dels materials arqueològics, els visitants es convertiran en investigadors i investigadores per un dia. Reflexionaran i extrauran conclusions sobre la vida de quatre personatges i la relació que van mantenir en el passat. A través d’un “kit d’historiador” i la descoberta de diferents inscripcions que trobem a diferents peces arqueològiques que s’han pogut conservar en el temps, com la pedra, el metall i la ceràmica, resoldrem les diferents qüestions per tal d’aportar una hipòtesi la més encertada possible. L’objectiu principal d’aquesta activitat és evidenciar el fet que l’arqueologia, ara com ara, és la principal font d’informació per a l’estudi de la cultura ibèrica; ja que es coneix la seva llengua i escriptura, però encara no s’ha traduït del tot. Podem llegir els textos ibèrics i podem saber com sonava la seva llengua, però no podem entendre el significat de les paraules perquè la llengua continua sense estar desxifrada. L’activitat està destinada al públic familiar/intergeneracional, a partir dels 6 anys.

Què farem?

  • L’objectiu principal de l’activitat és donar a conèixer el jaciment arqueològic i el seu valor patrimonial
  • Conèixer la cultura ibèrica del territori
  • Conèixer la llengua i l’escriptura ibèriques
  • Participar activament de les diferents dinàmiques de l’activitat
  • Treballar en equip i establir diferents relacions socials i comunicatives
  • Aprendre jugant

Activitats i visites del Coll del Moro

Utilitzem cookies per garantir que us donem la millor experiència al nostre lloc web. Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem ho accepteu.    Configurar i més informació
Privacidad